МЕТАЛИ В ЛЮДСЬКОМУ ОРГАНІЗМІ
Для
життєдіяльності живих істот потрібна енергія їжі, яка в клітинах живого
організму перетворюється в енергію клітинного палива – АТФ. Енергія їжі – це
перетворена енергія Сонця; всі ми – діти Космосу.
У клітинах рослин міститься хлорофіл, який
має здатність переробляти сонячну енергію, використовуючи її при створенні
основних поживних речовин. процес утворення органічних речовин з неорганічних в
зелених рослинах з допомогою сонячної енергії називається фотосинтезом.
При фотосинтезі рослини використовують для
створення органічних речовин вуглекислий газ, повітря, воду. У фотосинтезі
беруть участь мінеральні речовини: фосфор, калій, азот, кальцій. магній, сірка,
залізо, марганець. Ці елементи необхідні для
забезпечення процесу утворення сполук
хлорофілу з білками рослин. Магній і азот безпосередньо використовуються в біосинтезі хлорофілу, вони є в складі його
молекул. При опроміненні сонячним світлом молекули хлорофілу один з електронів
його молекули переходить в стан збудження, одержавши запас енергії. частину
своєї енергії він віддає на утворення молекули АТФ, частину – на утворення
необхідних рослинній клітині поживних речовин. Віддавши енергію, електрон
повертається до свого нормального енергетичного рівня. а передана енергія вже
використовується рослинною клітиною для синтезу крохмалу і інших речовин; для
дихання клітини, на забезпечення життя всієї рослини. У процесі фотосинтезу
рослини поглинають вуглекислий газ, які утворюють живі організми. Рослини і
живі організми доповнюють один одного . Рослини, як і живі істоти,
використовують кисень для дихання, але зелена рослина продукує в 20 разів
більше поживних речовин і кисню, ніж рослинному організму потрібно для
життедіяльності. Підраховано, що запас кисню на землі вичерпався б за 2000
років, якби рослини не поповнювали його. Завдяки хлорофільним рослинам щороку
засвоюється до 200 мільярдів тон вуглекислого газу і виробляється до 145 мільярдів тон кисню.
У процесі фотосинтезу відбувається утворення
великої кількості органічних речовин з вуглекислоти та води – щорічно до 100
мільярдів тонн органічних сполук.
Людина живемв атмосфері азоту, але не може
засвоювати його – азот і вуглець можуть потрапити в організм людини тільки з
їжею. А рослини беруть азот із землі, в
якій ростуть. Вони засвоюють азот з грунту, утворюючи високопоживні речовини –
білки.
Попри це рослинні організми утворюють
вітаміни, необхідні для життєдіяльності організму, речовини, які слугують каталізаторами життєвоважливих
процесів в організмі людини.
У моркві, абрикосах, обліписі, горобині,
грецьких горіхах, траві череди міститься вітамін А, недостача якого впливає на
зір людини. Вітамін К, який сприяє звертанню крові, міститься в траві деревію,
листях кропиви, в кукурудзяних приймочках.
Рослини- джерело поживних, вітамінних,
тонізуючих і інших речовин для живої істоти. Рослини є ланкою в ланцюзі:
сонячне проміння – хлорофіл – фотосинтез – енергія – життя. Без фотосинтезу не
було б життя, без фотосинтезу не було б хлорофілу, а хлорофілу не було б без
магнію.
Магній за поширенням на землі посідає 8
місце. Його на планеті дуже багато, особливо в морській воді. Він посідає в ній
третє місце після натрію і хлору. Міститься в персиках, абрикосах, помідорах,
капусті. Багата на магній і картопля.
У людському організмі є до 20 грамів
магнію. Він входить до складу великої групи ферментів. Які переносять енергію
АТФ; магній відіграє важливу роль у синтезі білків. При нестачі магнію в
організмі людини виникає інфаркт міокарда. Помічено. Що при перевтомі в крові
хворого концентрація магнію менша від
норми. Від концентрації магнію в крові залежить рівень подразливості людини, її
нервовий стан. Для формування скелету магній не менш важливий, аніж кальцій.
Молекула хлорофілу подібна до молекули гемоглобіну крові людини тим, що в них
міститься залізо. Заліза в організмі людини
міститься від 2 до 5 грамів залежно від віку, статі і ваги тіла людини.
Дві третини всієї кількості заліза містяться в крові. Завдяки вмісту заліза
гемоглобін крові має здатність приєднувати до себе кисень, повітря,
транспортувати його, легко віддавати, заміщати кисень вуглекислим газом.
Кров,
що тече по венах і насичена вуглекислотою, має вишнево-червоне забарвлення, а
артеріальна кров має ясний червоний колір завдяки вмісту кисню. В організм
людини залізо потрапляє разом з їжею. Воно міститься в продуктах тваринного походження і в рослинній їжі.
Найбільш багаті сполуками заліза баранина, свинина, яловичина, печінка; трохи
менше заліза в яйцях, курячому мэясі. З мэясної
їжі організмом людини засвоюється до 20% заліза, з рослинної- до 6%.
Засвоєне
при перетравленні їжі в кишечнику залізо потрапляє в кров, де утворює комплекс
з білками крові. Білок переносить залізо в кістковий мозок, де залізо
переходить від транспортного білка в білок еритроцитів, утворюючи гемоглобін.
Еритроцити живуть близько 4 місяців, потім руйнуються. Білкова частина
еритроциту переробляється на амінокислоти і засвоюється клітинами організму, а
частина, яка містить залізо, переходить в жовчні пігменти печінки. Невелика
частина заліза потрапляє селезінку,
частина- в печінку, де залізо утворює запасний фонд. Залізо, відкладене про
запас, зв’язується білками організму і в зв’язується
білками організму і в звэязаному білковому комплексі може зберігатися досить
довго, поки в ньому не виникне потреба. Наприклад, при кровотечах залізо
терміново використовується для синтезу гемоглобіну. Такі комплексні сполуки
заліза з білком знайдено в грибах, квітах, у нижчих тварин. Залізо міститься і
в інших клітинах тіла людини. Воно відіграє роль каталізатора в процесі дихання
клітин, каталізує процес розпадання перекису водню, який утворився як побічний
продукт при окисних реакціях.
Фермент,
що розкладає перекис водню, знаходиться в слині, печінці, нирках, лейкоцитах,
соці підшлункової залози. Його містять корінь хріну та інжирного дерева. В
даному випадку залізо, що входить в склад ферменту, відіграє захисну функцію.
При
нестачі заліза в організмі виникає залізодефіцитна анемія. Преперети заліза, як
загальнозміцнюючий посередник, використовували ще в стародавньому Китаї,
Єгипті, Греції. В кінці минулого століття німецький вчений Густав Бунге заявив,
що залізо слід купувати не в аптеці, а на базарі, і в першу чергу яйця, шпинат.
Він мав на увазі, що треба “підгодовувати” здоровий організм тими сполуками
заліза, які містяться в їжі.
Ще
одним металом, який входить до складу каталізаторів окисних процесів в живому
організмі є мідь. Відомо понад 50 білків та ферментів, у яких знайдено мідь.
Мідь і залізо в живих оргаізмах тісно поєднані. Мідь слугує прискорювачем в
окисних реакціях клітин, міди сприяє утворенню гемоглобіну, накопиченню заліза
про запас. При дефіциті заліза в організмі збільшується кількість міді. Це
явище помітили у донорів, у людей при великих кровотечах. Мідь, як і залізо, міститься в усіх органах, але найбільше металу в печінці
й головному мозку. Встановлено, що в правій і лівій півкулях вміст міді різний-
у людини ліва півкуля активніша, тому в ній більше біологічно активних металів.
Найбільше міді міститься в тих центрах мозку, які зв’язані з
рухом тіла. При порушеннях функції мозку (шизофренії, епілепсії) помічено
зниження вмісту міді в мозковій тканині. Мідь виконує й інші біологічні функції
в організмі людини, зв’язані з дією вітамінів групм В, аскорбінової кислоти.
Дефіцит міді у нормальних здорових людей не спостерігається навіть в районах з
низьким вмістом солей міді в навколишньому середовищі. Потреба організму в міді
менша, ніж в сполуках заліза. Мідь потрапляє в організм з їжею (горіхи,
печінка, гриби, устриці) і з питною водою. Необхідна мідь і рослинам, вона
впливає на процес утворення хлорофілу і запобігає його руйнуванню. В організмах
нижчих тварин мідь також відіграє важливу роль. Італійський учений Б. Бізіо в
1834 році визначив, що блакитний колір лімфи у безхребетних тварин залежить від
вмісту в ній міді. Як і залізо в крові вищих тварин і людини, мідь в організмі
безхребетних знаходиться в комплексі з білком. Тому у кальмарів, раків,
равликів і павуків мідь виконує таку ж функцію, що й залізо в гемоглобіні вищих
живих істот. Ще в 1913 році учень академіка Вернадського біохімік і геолог Я.
Самойлов висловив думку, що в процесі розвитку живого організму кров могла
змінюватися- мідь поступово замінила залізо; гемоглобін крові має в 5 разів
вищу здатність переносити кисень, ніж білок, який містить мідь. Не витримавши
конкуренції з залізом як транспортувальником кисню в крові вищих тварин, мідь
все ж залишалася важливим компонентом в процесі кровоутворення, беручи участь в
формуванні гемоглобіну.
Важливим
біометалом є марганець. Він бере участь в обміні речовин в рослинних клітинах
нарівні з іонами магнію. Марганець може й змінювати магній в деяких біохімічних
процесах. Відсутність марганцю в раціоні харчування тварин може привести до їх
загибелі. В організмі людини марганець входить до складу двох ферментів і
активізує дію багатьох ферментів. Він стимулює синтез холестерину і жирних
кислот; сприяє кращому засвоєнню заліза і міді, активізуючи процес
кровоутворення, сприяє утворенню інсуліну в підшлунковій залозі, бере участь у
синтезі життєво-необхідного віттаміну С.
Не менш
важливі елементи хром і нікель. Нестача нікелю спостерігається при різних
формах анемії. Солі нікелю стимулюють синтез амінокислот. При недостачі хрому
спостерігається уповільнення росту тварин, порушення вуглеводного обміну,
виникнення діабету, захворювання очей.
Про
значення в житті рослин молібдену всідчить те, що він входить до складу
ферменту, який каталізує перетворення вільного азоту в форми, які легко
засвоюються. У тварин і людей у малих дозах стимулює утворення гемоглобіну, у
великих- затримує цей процес. Баланс молібдену дуже важливий для людини. При
надлишку металу нирки не встигають вивести з організму основну кислоту і вона
відкладається у вигляді солей в органах і тканинах. Виникає деформація
суглобів, людина втрачає рухливість. Найбільша кількість молібдену у людини
знаходиться в шкірі і печінці. В молекулі В12 знаходиться
трьохвалентний кобальт. У тварин В12 синтезується за допомогою мікроорганізмів, які містяться в
шлунково-кишковому тракті. У людей мікроорганізми виробляють незначну кількість
вітаміну В12 і основна його кількість надходить з їжею. При
недостачі В12 спостерігаються порушення у відновленні крові, виникає
злоякісна анемія. Цинк входить до складу багатьох ферментів. Він впливає на
роботу щлунку- сприяє утворенню соляної кислоти, на роботу слинних залоз і
підшлункової залози, сприяючи виділенню лужних секретів. Цинк сприяє виділенню
з організму вуглекислого газу, що виділяється при диханні тканин, бере участь в
обміні білків та фосфорного обміну. Цинк необхідний для формування скелету.
Робота ендокринних залоз залежить від наявності цинку- він входить до складу
молекули гормону підшлункової залози- інсуліну. Порушення обміну цинку в
організмі призводить до лейкемії, цирозу печінки, атеросклерозу. Недостача
цинку в їжі призводить до затримки росту. У віддалених районах Африки живуть
племена карликів, у яких спостерігається
дефіцит цинку. Добова потреба в цинку 12 міліграмів, всього ж цинку в організмі
людини не більше 2 грамів. У немовлят в організмі цинку дуже мало, тоді як в
оррганізмі людей похилого віку цинку найбільша кількість.
Необхідним
компонентом нашої їжі є сіль харчова- хлорид натрію. Її шанували з давніх
давен. В стародавньому Римі сіллю розплачувались з легіонерами замість грошей.
Іон хлору необхідний людині для утворення соляної кислоти в шлунково-кишковому
тракті. А іон натрію разом з іоном калію бере участь в генеруванні біохімічних
струмів, що дають енергію для постачання поживних речовин в клітини через бар’єр,
який утворює клітинна оболонка. Іони натрію і калію маючи різний потенціал,
створюють умови для проходження нервових імпульсів. Наявністю рівноваги між
іонами натрію і калію забезпечується нормальна робота серця, судин, реакція
крові, нормальний тиск крові в артеріях, нормальна ровідність нервових імпульсів.
Помічено, що при вживанні деяких ліків з
організму виводяться іони натрію і калію. Таким хворим призначають солі калію і
вживання їжі, багатої на іони калію (курагу, картоплю, ізюм, черешні, бобові
рослини тощо). Іони натрію потрапляють в організм з продуктами тваринництва.
Помічено, що люди, які вживають рослинну їжу, потребують більше солі, ніж люди,
котрі харчуються тваринною їжею. Для нормальної здорової людини потреба солі
становить 10-15 грамів на добу. Існує
баланс вмісту іонів калію і натрію.
Французький
вчений Бунге навів статистичні дані, що селянин, котрий з рослинною їжею вживає
калій, вживає солі більше, ніж мешканець міста, який вживає переважно бідну на
калій тваринну їжу.
Калій і
натрій можна назвати металами-близнюками – порушення балансу між ними приводить
до захворювання серцево-судинної системи (ішемічної хвороби серця, інфаркту
міокарда, гіпертонії), порушення в роботі нирок. У природі обидва метали дуже
поширені. Вони зустрічаються і в грунті, і в морськів воді. Для рослин солі калію
є необхідним компонентом родючого грунту.
За
своєю біологічною властивістю кальцій не має собі рівних не тільки серед
металів, але й серед інших хімічних елементів. Кальцій міститься в усіх
тканинах і рідинах організму людини, тварин і рослин. Іони кальцію потрібні
практично в усіх процесах, які відбуваються в клітинах, активізують дію
багатьох ферментів, сприяють згортанню крові, регулюють проникливість клітинних
мембран, стимулюють передачу нервових імпульсів, виступають основними ланками
механізму м’язового скорочення. В організмі людини міститься до 1 кг кальцію.
Основна маса кальцію сконцентрована в скелеті, при необхідності організм може
вилучити з кісткової тканини в три рази більше кальцію, ніж його міститься в
міжклітинній рідині. Кальцій в організм людини надходить з питною водою і їжею.
Обмін кальцію регулюють біологічно активні речовини- вітамін D2 і гормони щитовидної і
прищитовидних залоз. При недостачі вітаміну D2
наступає сповільнення надходження кальцію в кісткову тканину. У дітей це призводить
до рахіту, у дорослих – до розм’якшення кісток. Гормон щитовидної залози знижує рівень
кальцію в крові, гормон прищитовидних залоз сприяє виходу кальцію з кісток в
кров. При недостачі іонів порушується робота м’язів, зокрема й серцевого м’яза, що
приводить до порушення роботи серцево-судинної системи. Помічено, що в людей,
які вживають питну м’яку воду з низьким вмістом солей кальцію, частіше
розвиваються захворювання серця і судин.
Найважливіші функції живих організмів- спадковість, рух, відчуття, явище
імунітету, енергетика людини і природа захворювань, за словами академіка
Енгельгардта, залежать від наявності в організмі металів- мікроелементів.
Десять перерахованих вище металів називають металами життя, кількість їх (крім
кальцію) в організмі мала, але їх присутність необхідна. Природа створила
людину з елементів, які зустрічаються в земній корі, у водах світового океану й
у Космосі.
Коментарі
Дописати коментар