Генетично модифіковані продукти
Суперечка
навколо вживання генетично модифікованих продуктів точиться давно: як
прихильники, так і вороги такого революційного нововведення наводять доволі
вагомі аргументи. Давайте розберемося у тому, як така їжа може впливати на
людський організм.
На
думку фахівців, існує три важливих фактори, які впливають на те, на чию користь
буде здійснювати людина свій вибір – вибір здорового харчування чи того, який
більш доступніший:
•„гаманець”
– фінансові можливості сім’ї чи конкретної особи;
•„вітрина”
– наявність на споживчому ринку широкого асортименту різних продуктів;
•рівень
культури споживача – не тільки знання про склад і властивості продуктів, але й
знання про їхній вплив на організм людини.
Загалом,
усі ці фактори впливають на дотримання простих законів раціонального
харчування: пропорційність (коли енергетична цінність вжитих продуктів дорівнює
енергозатратам) та на правильний підбір продуктів (він має задовольняти добову
потребу людини у білках, жирах і вуглеводах). Деякі науковці запевняють, що за
допомогою генної інженерії зможуть впливати не тільки на стійкість рослин до
хвороб та прискорювати їх селекцію, але й значно поліпшувати харчові
властивості і смакові характеристики продуктів.
Роком
заснування генної інженерії рослин вважається 1977-й, у той час цей метод
розглядали лише як продовження та розвиток процесу селекції
сільськогосподарських рослин. Перші генетично модифіковані рослини з’явилися у
1983 році, а їх масштабне промислове виробництво почалося у 1996. У 2005 році
біотехнологічні культури вирощували в 11 індустріально розвинених країнах.
Для
оцінки безпеки генетично модифікованої продукції використовується
загальноприйнятий метод порівняння з природним аналогом, що найбільш схожий за
властивостями. Якщо нема розбіжностей з природним аналогом на молекулярному
рівні та не знайдено токсичних речовин, продукції присвоюється перший клас
безпеки, що не потребує подальших обстежень. У разі ж виявлення певних
розбіжностей – другий клас безпеки, і дослідження фокусуються саме на цих
відмінностях. Якщо ж спостерігається абсолютна розбіжність, продукцію відносять
до третього класу безпеки і проводять експертизу далі.
Найпоширеніші
види генетично модифікованої продукції:
•соя:
генетична модифікація цього продукту спрямована на збільшення врожайності. Як
засвідчили результати моніторингу за оборотом харчової продукції, що має
генетично модифіковані аналоги, відсоток генетично модифікованої сої коливається
від 20% до 40%;
•кукурудза:
на сьогодні пройшли систему реєстрації кілька генетично модифікованих сортів
кукурудзи з підвищеною врожайністю та стійкістю до деяких видів шкідників.
Подальші розробки будуть спрямовані на зміну структури крохмалю та модифікацію
кукурудзяної олії;
•картопля:
генна інженерія поставила за мету створити високоврожайні та стійкі до
колорадського жука сорти картоплі. Також розробки науковців спрямовані на
виведення сортів з підвищеним вмістом білка та поліпшенням його структури.
На
даному етапі ідея генетичної модифікації продуктів харчування не має широкої
підтримки в Україні. Люди все-таки віддають перевагу так званим „нормальним”
продуктам, мовляв, як же ж нам їсти ту картоплю, якщо її навіть жуки не їдять?
Вагомим аргументом проти генної інженерії продуктів може бути той факт, що,
приміром, у Сполучених Штатах генетично модифіковані продукти коштують більш
ніж удвічі дешевше від так званих органічних (тобто продуктів, вирощених у
звичних умовах без втручання новітніх технологій).
З
іншого боку, багато вчених наголошує на тому, що за допомогою генної інженерії
можна виправити „помилки селекції”, значно підвищити смакові та поживні якості
продукту.
Коментарі
Дописати коментар